Kategorier
Restaurang

Att tycka olika om tapas i Stockholm

Det är inte lätt när det är svårt. När en i sällskapet bara orkar lite och andra vill äta mycket, till exempel. Men – då passar det med tapas i Stockholm.

Det är roligt och trevligt och gott att gå ut och äta en kväll. Någonstans finns också en utsliten ordinarie middagsfixare som drar en lättnadens suck över att slippa jobbet. Att gå ut och äta innebär också ofta att man kan prova rätter man sällan gör hemma – man saknar de rätta ingredienserna och kunskaperna.

Tapasrätter är unika i sin variation och mångfald. Det spanska ursprunget är alltid tydligt men uttrycken varierar stort. Ostar, potatis och tomater har ofta en framträdande roll och kryddningen varierar utan att bränna sönder munhålan på vanligt folk. Det finns fisk, skaldjur, kött eller vegetariska tapas och inget är annat än gott.

Tapas passar för alla

Så varför tycker man olika mycket om tapas? Främst handlar det om mängden. Vissa behöver äta mycket och länge medan andra fort blir mätta. Just därför ska man passa på att besöka en tapasrestaurang i Vasastan. Här kan nämligen den misstänksamme bli övertygad anhängare för all framtid. Det går inte att välja “fel” rätt när man är flera som äter tapas.

Trixet är att alla väljer olika. Sedan blir kvällen en enda fantastisk provsmakning. Ingen blir omätt och ingen blir övermätt. Vin och glad konversation brukar höra till men är förstås valfritt. Man kan ju enbart tugga och svälja … Att avsluta med något chokladigt och sött ger kvällen just den rätta finalen.